Bijzondere expositie met kunst binnen en buiten op landgoed Kleine Noordijk

Ontdek de harmonie tussen natuur en kunst op het betoverende landgoed Kleine Noordijk! Van 15 mei tot en met 15 september 2024 nodigt SCKN je uit voor een unieke expositie die de zintuigen prikkelt en de geest inspireert. Wandel door de weelderige fruitgaard en laat je verrassen door de prachtige beeldentuin, waar kunstwerken naadloos versmelten met de omringende natuur. Stap binnen in de sfeervolle galerie in het historische koetshuis en laat je meevoeren door de diverse werken van getalenteerde kunstenaars. Geniet van een onvergetelijke ervaring, inclusief parkeren en een verkwikkende kop koffie of thee, voor slechts € 12,50. Voor meer informatie over de bevlogen kunstenaars en hun inspirerende creaties, zie de informatie hieronder. Mis deze bijzondere gelegenheid niet en laat je verwonderen door de schoonheid van kunst en natuur op landgoed Kleine Noordijk!

Overzicht alle deelnemende kunstenaars

Anies Ahuluheluw

Anies heeft een creatieve opleiding gevolgd. 
Dit zie je terug in zijn werk.

'Inspiratie is voor mij een bron waar ideeën uit voortkomen..'

Gevoel in het beeld zetten, dat is wat hij doet. Hierdoor zie je zijn emotie in het sculptuur. Kenmerkend aan zijn werk is dat deze gedeeltelijk open zijn en dat tevens bepaalde delen worden weggelaten, zodat niet alleen de buitenkant maar ook het innerlijk zichtbaar is.
Zijn inspiraties haalt hij onder andere uit zijn afkomst. 
Met het gedeeltelijk open laten van zijn werk, versterkt hij de emoties van twee werelden.
Anies Ahuluheluw (1958).

Meer info: www.anies-art.nl

Tess Buitenhuis

is een jonge illustrator en tatoeëeerder van begin 20 en daarmee de jongste deelneemster van deze expositie. Haar inspiratie vindt ze in de natuur en de mythologie. Als autodidact ontwikkelde zij zich aanvankelijk door het maken van pentekeningen. Later voegde zij daar fineline stiften en potlood aan toe.Ze volgde een creatieve opleiding waar zij leerde van haar creativiteit haar werk te maken. Haar gedetailleerde werk is te zien in het koetshuis.

Meer info: moonstonetattoodeventer.com

Ingrid Elias

Als botanisch kunstenaar schildert Ingrid Elias haar bloemen natuurgetrouw. Geïnspireerd door de schoonheid van de natuur laat zij haar bloemen stralen op papier. Door de essentie van elke bloem afzonderlijk vast te leggen in aquarel, creëert zij een nieuwe werkelijkheid. Ingrid geeft haar bloemen vergroot weer en verleidt zo de aanschouwer zich door de bloem te laten overweldigen en de manier van kijken zoals wij gewend zijn te veranderen. Haar werkwijze is nauwgezet en methodisch. Voordat haar penseel het papier raakt gaat er een uitgebreide studie over haar onderwerp aan vooraf en neemt zij nota van elk detail om het natuurgetrouw weer te geven. Met de meest fijne penselen bouwt Ingrid haar bloemen nauwgezet op in vele dunne lagen. Haar referentie is altijd de fysieke bloem en zij heeft haar eigen methode ontwikkeld om haar onderwerp vast te leggen zodat zij er wekenlang aan kan werken.

Meer info: ingrideliasbotanicalart.com

 

Els van Foeken

Met een solide achtergrond in handenarbeid en een rijke artistieke ontwikkeling, heeft deze kunstenares een indrukwekkend portfolio opgebouwd. Na een vijfjarige opleiding aan de Vrije Akademie in Den Haag en intensieve training gedurende tien jaar onder begeleiding van beeldhouwer Karel Gomes, heeft ze haar vakmanschap verder verfijnd. Met een decennium aan ervaring in lesgeven in Alphen aan den Rijn en vijf jaar workshops geven in Amerika, heeft ze haar kennis en passie voor kunst gedeeld met anderen.

Gevestigd in Nieuwkoop, heeft ze haar eigen atelier waar ze werkt met klei, was en steen. Haar werk kenmerkt zich door een figuratieve benadering met een eigenzinnige twist. Met opdrachten variërend van portretten van bekende persoonlijkheden zoals Youp van 't Hek en Wim Sonneveld tot indrukwekkende beelden in openbare ruimten, zoals het Herdenkingsmonument 1940-45 en de Rietsnijder, beide gelegen in Nieuwkoop, heeft deze kunstenares een blijvende impact gemaakt op zowel lokale als nationale schaal.

Meer info: Elsvanfoeken.nl

Jaap Hartman

Jaap Hartman kreeg zijn opleiding aan de academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij les kreeg van o.a. Arie Teeuwissen, beeldhouwer en Gijs Voskuyl, tekenen. In Amsterdam studeerde hij olv professor Paul Gregoire en professor V.P.S. Esser aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten.

Met name Teeuwissen en Voskuyl legden de basis voor de keuze om figuratief te gaan werken. Later in Amsterdam is het vooral Gregoire die hem bewust maakte van de principe's van de beeldhouwkunst.

Na Gregoire werd bij Esser het werken verder uitgebouwd en groeide hij naar meer zelfstandigheid

Hanneke Hemelaar

Hanneke kreeg haar opleiding boetseren/beeldhouwen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zij studeerde onder leiding van de beeldhouwer Dirk Bus, die ook de kunstenaars Jan Wolkers en Kees Verkade heeft begeleid en die haar de liefde voor figuratieve kunst heeft bijgebracht. Nog tijdens haar opleiding ontving zij een geldprijs uit het Klinkenbergfonds. In 1973 behaalde zij haar einddiploma met het volgende oordeel van de examencommissie;

“Er is veel waardering voor de goede plastische kwaliteiten, voor het goede vakmanschap in de traditionele lijn, maar toch met een originele benadering”.

Haar werk is in het bezit van musea, bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland. Haar vaste galerie was “Galerie Dei Barris” in Gassin- St. Tropez, waar haar werk gedurende 10 jaar te zien was. Momenteel woont en werkt zij in Dordrecht.

Meer info: hannekehemelaar.nl

Ton Kalle

Het werk van Ton Kalle heeft een sterke band met de natuur.

Steen is het medium…….

waarbij de steen zo veel mogelijk in zijn waarde wordt gelaten.

Eenvoud , Stilte en Rust spelen hier een meditatieve rol.

Verwijzingen naar oerkrachten en de kracht van de natuur

komen intuïtief  boven drijven.

 

Meer info: tonkalle.nl.

Doesjka Kuhlemeier

is altijd geboeid geweest door de schoonheid en de esthetiek van het menselijk lichaam. Met name de vrouwelijke figuur is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zij gelooft er in dat sierlijke elegantie en stijl verborgen ligt in iedere vrouw. Thema’s als kwetsbaarheid, overgave, kracht, strijdbaarheid, passie, rechtvaardigheid en vrouwelijkheid zie je terug in haar werk. Hoewel zij met meerdere materialen uit de voeten kan, zijn de meeste beelden van brons. Brons is voor haar bij uitstek het materiaal om vorm te geven aan de beschreven thema’s.

Meer info: www.paxart.nl

Han Lammers

Magische Vergelijkingen

 

Wat kan de wiskunde ons nog meer bieden dan alleen stellingen, getallen en vergelijkingen? Met zijn rationele ontwerpen maakt beeldend kunstenaar Han Lammers een vertaalslag van wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, veelal uitgevoerd in zink. Dit levert geometrisch, abstract werk op dat gekenmerkt wordt door concrete en zuivere vormen. In die zin voelt Lammers zich verwant aan het minimalisme en constructivisme. Omdat geometrische vormen de basis vormen van zijn werk, ontstaan er sculpturen waarbij iedere vorm van toeval en dus verrassing op voorhand uitgesloten is. Het werk van Lammers valt uiteen in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch (en soms lyrisch) karakter.

Meer info: hanlammers.nl

Cher Mattijsen

Al meer dan 20 jaar vinden ‘Beelden van Cher’ via opdrachten, (inter-) nationale kunstbeurzen en galeries hun plek.

Cher Mattijssen (Delft 1961) heeft een geheel eigen, herkenbare stijl. Het zijn kleurrijke, aansprekende bronzen beelden.
Haar beelden ontstaan meestal zonder een vooropgezet plan. Cher zoekt al boetserend naar een persoon of dier met een verhaal en een persoonlijkheid. Voorbeelden daarvan zijn  o.a. ‘Kletsende dames’, de 2 vriendinnen in een goed gesprek en ‘Story of a little bird’, de lezende vrouw met het vogeltje.  
Bij het maken van een beeld in opdracht werkt zij anders. Dan is de aanleiding of het verhaal achter de opdracht de belangrijkste inspiratiebron voor een persoonlijk en unieke bronzen beeld voor binnen en buitenlocaties.

Meer info: www.beeldenvancher.nl

Frida van Overbeeke

“Beweging betrapt”                                                                                             

Bij het maken van beelden ga ik uit van de mens.

Hoe mensen doen, hoe ze zich bewegen en gedragen.

 Hoe zien ze eruit, hun vormen en rondingen.

Forse vrouwen stoere mannen en kwetsbare kinderen.

Ik probeer ze te vangen in hun doen,  soms net in hun voortgaan . Zodat  er in het beeld altijd nog een beetje beweging zit.

Ik beeld ze uit in brons mortel of keramiek.

Deze dingen probeer ik vast te leggen, soms naar de een of andere kant iets uitvergroot.

Meer info: fridainbeelden.nl

Ilse Vorstenbosch


Na enkele cursussen Beeldhouwen heeft de kunstenaar zichzelf verder ontwikkeld in het schilderen en ook in andere disciplines. Sinds 2010 is zij actief als professioneel kunstenaar. Ze houdt ervan om te experimenteren met verschillende natuurlijke materialen, om vrij te kunnen werken zonder vastomlijnd plan. Ze werkt nu voornamelijk met beelden. De kwetsbaarheid van het leven die tot uitdrukking komt in de veelal dierlijke figuren die zij maakt, moet een pakkende emotie uitstralen. Haar beelden zijn regelmatig te bewonderen op verschillende kunstbeurzen en in galeries. En nu dus op de etage/ galerie van het koetshuis te zien.

Meer info: ilsevorstenbosch.nl

Martha Waijop

Het sculpturale denken staat in de benadering van Martha Waijop steeds voorop. Zij maakt beelden die van alle kanten bekeken willen worden en die de kijker de indruk geven dat het onderscheid tussen voor- en achterkant grotendeels is weggevallen.
Zodra ze op een langzaam bewegende draaischijf staan, blijkt dat de aard en hoedanigheid van de vormen voortdurend verandert. De beelden krijgen daardoor letterlijk nieuwe dimensies, invullingen en betekenissen. Dat gegeven rechtvaardigt de conclusie dat de beeldhouwster uit Beekbergen niet alleen beelden creëert maar aan de hand van die beelden ook blikvelden verruimt

Meer info: waijop.nl

Titus Leeser

Grieks meisje en Romeinse jongeling. Deze beelden zijn in “bruikleen” van de gemeente Deventer.

Theo Schreurs

Meisje in de Wind. Kopie van het beeld op de Wilpse Dijk.