Terug naar alle evenementen

Pieter van Loenen & Tobias Borsboom

  • Stichting Cultuur Kleine Noordijk 89 H.W. Iordensweg Wilp, GE, 7384 AJ Netherlands (kaart)

Zondag 16 oktober 15.00 uur

Foto: Felix Quadvllieg


In dit programma staan de eerste vioolsonate van Brahms en de vioolsonate van Sjostakovitsj centraal. Twee magistrale sonates uit het viool-pianorepertoire, uit totaal verschillende tijdperken en met zeer uiteenlopende karakters. De diep romantische Brahms-sonate is als de zee, met altijd aanwezige golven van liefdevolle lyriek, gestuwd vanuit een diepe onderstroom van verlangen. De sonate van Sjostakovitsj is als lava: een zwarte, melancholische en niet te stoppen oerkracht. In dit programma staan ze naast elkaar en vergroten ze elkaars eigenheid, menselijkheid en zeggingskracht.

De musici spiegelen deze werken rond Fratres van Arvo Pärt. In 1977, na een jarenlange writer's block, verraste Pärt vriend en vijand met een totaal nieuwe en eigen componeerstijl, die terugvoerde op koormuziek uit de Renaissance. Met Fratres veroverde hij toen de wereld.

Pieter van Loenen is een van Nederlands meest veelzijdige jonge violisten. Hij won prijzen op alle Nederlandse vioolconcoursen, waaronder de Publieksprijs van het Oskar Back vioolconcours 2016. Hij is in binnen- en buitenland actief als solist en kamermusicus en ontwikkelt zich daarnaast als maker en programmeur. Tobias Borsboom onderscheidt zich als een van Nederlands bekendste jonge pianisten met zijn fijnzinnige pianistische kwaliteiten en poëtische, kleurrijke interpretaties. Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald.

Programma

Johannes Brahms – Vioolsonate no. 1 in G groot, op. 87

Arvo Pärt – Fratres

Dmitri Sjostakovitsj – Vioolsonate in G groot, op. 134

Entree € 25,00 losse verkoop/ € 20,00 vrienden SCKN incl. koffie of thee en 1 consumptie. Reserveren gewenst.

Latere gebeurtenis: 27 november
Serafino String Trio