Back to All Events

Willem Mook: "Zo klonk Amsterdam in 1615!"

Zondag 13 november 2016, 15.00 - 17.00 uur

We hebben allemaal wel een voorstelling van hoe de Nederlandse Gouden Eeuw eruit zag. Wie kent immers niet de schilderijen van Rembrandt, Hals en Vermeer? Maar ... wie heeft er een voorstelling van de muziek van die tijd, 100 jaar voor Bach, of van het muzikale leven in Amsterdam in de begintijd van de VOC?

In dit programma staat de muziek en de persoonlijkheid centraal van een Amsterdamse luitspeler uit de Gouden Eeuw: Nicolaes Vallet. Amsterdam was aan het begin van de 17de eeuw een vrijhaven voor diverse religieuze gezindtes. 
Alleen al deze tolerantie moet grote aantrekkingskracht op de Noord-Franse hugenoot Nicolas Vallet hebben uitgeoefend. Vallet (c.1583-c.1645) vestigde zich in 1613 in Amsterdam en bouwde daar een bestaan op als luitist, componist en muzikaal ondernemer. Hij leidde een muziek- en dansschool en gaf in de jaren 1615-1620 vier prachtig gegraveerde boeken uit met een groot aantal luitcomposities van hoge kwaliteit.

Willem Mook speelt uit deze boeken dansmuziek, psalmen en variaties over populaire Franse, Engelse en Nederlandse melodieën, waarvan we zelfs nu nog een zullen herkennen!Naast het spelen op zijn luit vertelt Willem Mook aan de hand van geprojecteerde beelden over de rol van de luit in de muziek van de 17de eeuw en plaatst een en ander in de historische context.

 

Entree € 15,00 losse verkoop / € 10,00 vrienden SCKN, incl. koffie of thee en 1 consumptie. Zaal open vanaf 14.30 uur


Earlier Event: November 6
Joris Linssen en Caramba
Later Event: January 22
Lenny Kuhr: "Gekust Door de Eeuwigheid"