Terug naar alle evenementen

Expositie Ilse Vorstenbosch


ILSE VORSTENBOSCH

Een veelzijdig kunstenares met veel veerkracht

Ilse Vorstenbosch werkt onbevangen. Het liefst figuratief met passie en volle concentratie. Vaak zijn haar onderwerpen dieren. Ilse houdt niet van vaste kaders. Die vrijheid is belangrijk voor haar, want met dat gegeven kan ze zichzelf blijven inspireren en de mooiste werken creëren. De kunstenares zit inmiddels al zo’n 30 jaar in het vak. Ze begon met schilderen en haar schilderijen bestonden letterlijk uit verschillende lagen. Onbevangen beginnen en blijven doorwerken tot het resultaat stemt tot volle tevredenheid. In Ilse’s latere kunstenaarsleven is ze driedimensionaal gaan werken. Het creëren van beelden bleek een passie, die ze zich met veel gevoel en inzet eigen maakte. Ze bouwde haar werken volledig op met uiteenlopende materialen. Gedacht moet dan worden aan klei, gips, hout, kunststof, metaal en beton.

De fascinatie en inspiratie voor Ilse Vorstenbosch haalt ze uit diverse onderwerpen. ‘’Het kan een foto in de krant zijn of een bezoek aan een museum, maar ook een reis, een puur materiaal of een specifieke techniek kan een thema voor me worden. Zelf heb ik in de uitvaartwereld gewerkt en was ook actief als vrijwilliger in het Uitvaartmuseum. Het betekent ook dat ik urnen voor mens en dier maak. Bijzondere en waardevolle opdrachten, omdat je met nabestaanden praat over heel persoonlijke gevoelens ten aanzien van de gestorvene. Dat probeer ik wel in dat werk te leggen, zodat een urn een uniek aandenken wordt,’’ vertelt de in Amsterdam geboren en getogen kunstenares.

Een moeilijke periode in haar leven weet Ilse te overwinnen

Zelf kreeg de kunstenares in haar leven met de dood te maken en wel in haar eigen gezin. Haar zoon Jasper verongelukte op 23-jarige leeftijd en vanaf dat moment brak er een heel moeilijke periode voor haar aan. ‘’Ik sloot me af, verstopte me en maakte heel trieste beelden. Totdat iemand tegen me zei dat ik juist met deze kunstwerken naar buiten moest treden. Mijn verdriet over het verlies van Jasper is er in terug te vinden en dat maakt het heel persoonlijk. Na vijf moeilijke jaren is het mij geluikt om het leven weer op te pakken. Dat komt mede door mijn creatieve gave. Ik heb over die periode ook een boek ‘’Ilse Vorstenbosch In Beeld’’ geschreven. Een belangrijke boodschap om niet te blijven hangen in je verdriet, maar het om te draaien naar een positieve strekking in je leven. Het is mij gelukt en met dat boek wil ik dat ook heel graag uitdragen. Hopelijk vinden anderen dan ook de kracht om dat te bewerkstelligen na het lezen van mijn boek.’’

‘’Het figuratieve spreekt me erg aan, omdat je daar zoveel gevoel in kunt leggen. Mijn werken hebben een uitstraling van brons, maar dat materiaal gebruik ik niet. Tijdens diverse kunstbeurzen lieten verschillende belangstellenden weten dat ze erg gecharmeerd waren van mijn werk. Eindelijk eens wat anders dan het echte brons, kreeg ik te horen. Ik heb een bepaalde manier van werken, die me op mijn lijf geschreven is en als ik wat creëer heb ik het gevoel dat Jasper heel dichtbij is. Als het werk klaar is dan dank ik hem ook altijd, omdat ik zijn nabijheid voel en dat sterkt me in mijn creativiteit,’’ bevestigt Ilse hoe ze op een positieve wijze om is gegaan met het verlies van haar zoon.

Naast het werken aan de beelden stort ze zich inmiddels ook weer met volle overgave op het schilderen, de discipline waar ze ooit mee begon. Ook hierin heeft ze weer volledig haar eigen proces ontwikkeld, vooral door gebruik te maken van het materiaal waarin ze haar beelden verwerkt. ‘’Om mijn  werk te creëren begin ik met een schets en daarna gebruik ik verf en pigmenten die ik zonder kwast op het hout of canvas aanbreng. Door het te laten drogen en iedere keer een nieuwe laag op te brengen nemen de kleuren en pigmenten verschillende vormen en texturen aan, ze worden dikker en soms ontstaat het effect van craquelé. Het werk wordt uiteindelijk heel mysterieus’’. Het uiteindelijke resultaat wordt gefotografeerd en digitaal overgebracht op een aluminium drager, in verschillende formaten. De uitstraling van deze schilderijen vormt een perfecte verbintenis met haar beelden

 

Eerdere gebeurtenis: 23 april
Bloesemconcert met o.a. Jaap Eilander
Latere gebeurtenis: 14 mei
Blues Delivery Rock me mama